US OLYMPIC AND PARALYMPIC MUSEUM

Project Overview

The United States Olympic and Paralympic Museum is a 60,000 square foot museum located in Colorado Springs, Colorado, home of the United States Olympic Training Center. The exterior facade was comprised of cold-formed metal studs supported from round HSS wind girds which spanned across multiple floors.

At wind girt locations, stud framing directions changed in a smooth, rounded fashion and straight framing slowly tapered along the length of the entire building. Transitions at the wind girts required custom laser-cut steel plates with tracks and angles attaching to support the facade. Stud attachments to the round HSS utilized custom clip attachments to create a single, simple connection without the need for additional framing to create the most economical connection possible.

Corner transitions from one building face to another consisted of stud, plate, strap, and red steel truss and frame combination in order to cantilever off of the building up to 12ft. Laser-cut plates and custom bent angles were used in order to create sharp, acute corners to contrast the smooth, round framing on the main portion of the building.

Location:

Colorado Springs, CO

Services:

Structural

Project Manager
Cody Dailey, PE, SE

US OLYMPIC AND PARALYMIC MUSEUM

Project Overview

The United States Olympic and Paralympic Museum is a 60,000 square foot museum located in Colorado Springs, Colorado, home of the United States Olympic Training Center. The exterior facade was comprised of cold-formed metal studs supported from round HSS wind girds which spanned across multiple floors.

At wind girt locations, stud framing directions changed in a smooth, rounded fashion and straight framing slowly tapered along the length of the entire building. Transitions at the wind girts required custom laser-cut steel plates with tracks and angles attaching to support the facade. Stud attachments to the round HSS utilized custom clip attachments to create a single, simple connection without the need for additional framing to create the most economical connection possible.

Corner transitions from one building face to another consisted of stud, plate, strap, and red steel truss and frame combination in order to cantilever off of the building up to 12ft. Laser-cut plates and custom bent angles were used in order to create sharp, acute corners to contrast the smooth, round framing on the main portion of the building.

 

Your vision. Engineered here.

Location:

Colorado Springs, CO

Services:

Structural

 

 

Project Manager
Jesse Barnes, PE